Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z makiem i brzoskwiniami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z makiem i brzoskwiniami

Składniki:

5 jajek
szczypta soli
12,5 dag masła
22,5 dag cukru
sok i starta skórka z 1 cytryny
7,5 dag kaszki mannej
1 torebka budyniu waniliowego
1 opak. małe proszku do pieczenia
25 dag masy makowej -gotowej,kupnej
75 dag serka homogenizowanego
20 dag śmietany kremówki
2 puszki brzoskwiń po ok 850 ml każda
2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
Jajka oddzielić od białek. Białka ubić z 2 łyżkami wody i szczyptą soli na sztywno. Osobno ubić śmietanę. Żółtka, cukier i masło utrzeć na puch, dodać sok i skórkę startą z 1 cytryny. Wymieszać z kaszką manną, budyniem, proszkiem do pieczenia i masą makową. Dodać serek i śmietanę, a na końcu ostrożnie dodać ubite białka. Ciasto wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzić. Brzoskwinie odcedzić na sitku, pokroić w ćwiartki i poukładać na cieście. Piec 50-60 min we wcześniej nagrzanym do 175 C piekarniku. Wystudzić i posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 08.09.2011 12:49
wygląda smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak