Przepis i sposób przygotowania na: Wołowina po seczuańsku by Yvonne
1. Makaron zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 3 minuty, następni odcedzamy.
2. Mięso kroimy na plastry grubości ok. 3 mm. Następnie w paski o szerokości około 5 mm i około 5 cm długości.
3. Cebulę kroimy w drobna kostkę, paprykę w słupki, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Liście kapusty dzielimy na dwie części: białą i zieloną. Część zieloną siekamy w paseczki, białą kroimy w trójkąty.
4. W woku mocno rozgrzewamy połowę oleju, wrzucamy mięso, obsmażamy przez 3 minuty, ciągle delikatnie mieszając. Dodajemy cebulę, wlewamy sos sojowy, smażymy przez 2 minuty. Dolewamy wrzątek, wkruszamy kostkę rosołową oraz połamane na niezbyt małe kawałki grzybki, przykrywamy wok i dusimy całość przez 10 minut.
5. Następnie wrzucamy białą część liści kapusty, pieprz i pietruszkę. Dusimy (bez przykrycia) przez 3 minuty. Wlewamy sos chilli-czosnkowy, wsypujemy pieprz i mieszając dusimy wszystko przez minutę.
6. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z zimną wodą i wlewamy do sosu. Dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia.
7. Na patelnię wlewamy pozostały olej, wrzucamy makaron i smażymy go na dużym ogniu przez 3 minuty, odwracamy i dosmażamy przez kolejne 3 minuty. Na półmisku układamy chrupiący makaron i polewamy go sosem.