Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pleśniak

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło ekstra 1 kostka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mąka pszenna 2 szkl
żółtko jajek 5 szt
kakao 2 łyżki
białko 5 szt
cukier puder 1 szkl
dżem wiśniowy 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Pleśniak

Masło wraz z proszkiem do pieczenia i mąką dokładnie usiekać. Do tego dodać 5 żółtek - wyrobić ciasto. Całość podzielić na 3 części.
Część I-wsza: rozwałkować na wielkość blachy i posmarować dżemem.
Część II-a: do drugiej części ciasta dodać 2 łyżki kakao i dokładnie wymieszać, następnie zetrzeć ciasto na tarce o dużych oczkach na część pierwszą z dżemem.
Następnie ubić 5 białek wraz z cukrem pudrem na sztywną pianę i wylać na drugą część ciasta. Na pianę z białek zetrzeć trzecią część ciasta.
Piec w średnio nagrzanym piekarniku 30-45 minut (zależy od piekarnika). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 12.06.2011 23:01
Pleśniak to ciasto, które uwielbiam.
Gosia40 25.03.2011 16:01
Pyszności:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak