Sposób przygotowania

Masło rozpuścic w garnku, dodac do niego mleko i podgrzac do temperwtury około 40 stopni. Drożdże rozkruszyc i dodac do nich odrobinę ciepłego mleka, mieszczac aż do rozpuszczenia drożdży. Dodac pozostałe mleko, sól, cukier i 2,5 szklanki mąki. Wyrabiac aż ciasto będzie głodkie i lśniące. opuszuc lekko mąka i zostawic na 0,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto przełożyc na stolnicę i wyrobic z pozostałą mąką. Ciasto podzielic na dwie części i rozwałkowac na grubośc około 7mm. Pokroic na 10 długich pasów o szerokości około 3-4cm. Parówki obrac z osłonek i każdą zawinąc w plaster sera. Następnie każdą parówkę zawinąc w pasek ciasta (jak rurkę z kremem). Układac na blaszkach zachowując odstęc, posmarowac rozmąconym jajkiem i posypac oregano. Pozostawic do wyrośnięcia na około 20 minut. Piec około 12-15 minut w piekarniku ustawionym na termoobieg i temperaturę 190 stopni. Podawac z ketchupem lub innym pikantnym sosem.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !