Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

żurek

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

włoszczyzna
cebula 2
czosnek 2 ząbki
biała kiełbasa
smalec
jajko 2
Liść laurowy suszony Prymat
zakwas na żur 1/2 litra
dowolne przyprawy

Przepis i sposób przygotowania na: żurek

Włoszczyznę ugotować do miękkości dodając pieprz, sól, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować ok. pół godzinki . następnie wywar przecedzić tak aby stał się klarowny. Kiełbasę pokroić na plasterki i podsmażyć na smalcu wraz z majerankiem i drobno krojona cebula. Dodać do wywaru. Ponownie zagotować. Następnie dodać żur i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować ok. 15 minut. osobno ugotować jajka. Układać je na talerzu i zalewać żurkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak