Sposób przygotowania

Grzybki Moon zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na ok. 10 minut pod przykryciem. Następnie kroimy w wąskie paseczki. Kapustę pekińską drobno siekamy. Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na ok. 10 minut. Odlewamy wodę i kroimy makaron na 3-centymetrowe fragmenty. Mięso podsmażamy na suchej, rozgrzanej patelni. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Dokładnie mieszamy. Dodajemy grzyby, makaron i kapustę oraz przyprawy. Odstawiamy do przestygnięcia.
Piwo wlewamy do głębokiego talerza. Moczymy w nim płatek papieru ryżowego do momentu, aż zrobi się elastyczny. Lekko strzepujemy nadmiar piwa i kładziemy papier na suchej desce. Wkładamy następny płatek do namoczenia.
Na papierze układamy łyżeczkę farszu i zwijamy sajgonkę jak krokiet, czy gołąbek.
Kolejno moczymy papier i zawijamy sajgonki.
Na patelnię wlewamy olej. Jego warstwa musi mieć ponad 2 cm. Smażymy sajgonki na mocno rozgrzanym oleju po około 3 minuty z każdej strony.
Ja podałam sajgonki z surówką z kapusty pekińskiej, kukurydzy, pomidorów, kiszonego ogórka oraz jogurtu zmieszanego z majonezem, soli i białego pieprzu.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    gosia561

    fajny pomysł z piwkiem
  • 1
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    głosik za pyszne smaki :-)
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    smaczne a do tego takie ładne:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !