Sposób przygotowania

Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić w grube plastry. Ser zetrzeć. Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach, cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i przesmażyć warzywa wraz z posiekanym ząbkiem czosnku. Dolać śmietanę, 5 dkg startego sera i mąkę. Podgrzewać do momentu kiedy ser całkowicie się rozpuści. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Ułożyć plastry piersi, opruszyć przyprawami. Zalać przygotowanym sosem. Wstawić do piekarnika na 20 minut w temperaturze 170 C. Po tym czasie zapiekanke wyjąć, opruszyć pieprzem, posypać resztą sera i włożyć z powrotem do piekarnika na kolejne 20 minut.
Smacznego!!!

--> można podawać ciepłą od razu, ale janlepiej smakuje następnego dnia gdy smaki ładnie się połączą
--> podawać z cząstkami pomidora posypanymi pieprzem lub z sałatą

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !