Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek węgierskiego zbójnika

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

placki ziemniaczane
ziemniaki 1/2 kg
czosnek
jajko 2 szt
mąka 1 łyżka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Majeranek suszony Prymat
olej do smażenia
sos
łopatka wieprzowa 30 dkg
pieczarki 10 dkg
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
mąka 1 łyżka
śmietana 12% 5 łyżek
Pieprz biały mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
ogórek kiszony 1 szt
cebula 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Placek węgierskiego zbójnika

c.d.
3 łyżki oleju

Ziemniaki, cebulę i czosnek ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy jajka, mąkę i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy duże placki (o średnicy 2 – 3 cm mniejszej od średnicy talerza, na którym będą podane).

Łopatkę kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm, cebulę w kostkę, pieczarki w plasterki. Ogórka w słupki o długości ok. 1,5 cm. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Dodajemy cebulę i dusimy kolejne 15 minut. Na końcu dokładamy pieczarki i ogórka i dusimy wszystko przez 5 minut (bez pokrywki). Następnie dodajemy wymieszaną ze śmietaną i kilkoma łyżkami zimnej wody mąkę oraz pozostałe składniki. Doprowadzamy do wrzenia.
Na talerzu układamy 1 placek, polewany go sosem i przykrywamy drugim plackiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak