Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

* małże/mule świeże - 100g,
* sos słodko-kwaśny Łowicz - 1/2 słoiczka,
* ogórki konserwowe - 4 malutkie,
* makaron muszle (średniej wielkosci, trosze większe od muli - u mnie firmy Podravka) - tyle sztuk, ile jest małży,
* masło - 50g,
* ser żółty - 80g,
* sól,
* natka pietruszki do dekoracji.

PRZYGOTOWANIE:

Małże dokładnie opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Na gorącej patelni rozpuścić masło, wrzucić małże i smażyć często mieszając. Ogórki pokroić cienko w plastry i wyłożyć nimi brzegi okrągłej, niedużej formy na tartę. Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. W każdą z muszelek makaronu włożyć po jednej małży i przełożyć do formy jedna przy drugiej. Polać sosem słodko-kwaśnym i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 15 minut w 190 stopniach, wyjąć i wierzch posypać startym na grubych oczkach grubym serem. Ponownie wstawić na kilka minut do piekarnika, do rozpuszczenia sera. Udekorować świeżą natka pietruszki

Komentarze

  • 1
    141751_bukiet_kwiatow_tulipany_wazon
    Opublikowano

    Henryka2

    jak zwykle mistrzostwo!
  • 2
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Bardzo dziekuje :)
  • 3
    kucharka
    Opublikowano

    gosia47-47

    ekstar wygladają
  • 0
    original
    Opublikowano

    FAFIK

    Pięknie, pięknie!!!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    bartek8585

    muszę przyznać że małży niestety jeszcze nie jadłem:(
  • 1
    original
    Opublikowano

    agogo2

    bardzo dobre

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !