Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza czwartkowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 225 g
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
olej 1 łyżeczka
suszone oregano
sos
koncentrat pomidorowy 100 ml
czosnek
olej 5 łyżek
Papryka słodka mielona Prymat
Cebulka smażona Prymat
Dodatki:
wędzony boczek 15 dkg
żółty ser 20 dkg
pieczarki 10 dkg
kukurydza konserwowa 50 g
drożdże świeże 10 g
woda letnia 150 ml
papryka czerwona 75 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza czwartkowa

c.d.
100 g białej cebuli
75 g czarnych oliwek bez pestek
2 średnie pomidory
2 łyżki przyprawy do pizzy
1 łyżeczka Kucharka
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju do posmarowania blachy

Składniki ciasta wrzucamy do miski, wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Składniki sosu miksujemy blenderem, jeśli nie mamy blendera – czosnek bardzo drobno siekamy, dodajemy resztę produktów i dokładnie mieszamy. Boczek i pieczarki kroimy w plasterki, ser trzemy na tarce o średnich oczkach, paprykę kroimy w słupki o dł. 1 cm., cebulę w pół-plasterki, oliwki w plasterki. Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy w plastry.
Ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę, wałkujemy na kształt koła. Przenosimy na wysmarowaną olejem blaszkę. Pozostawiamy na 5 minut. Po tym czasie ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, smarujemy sosem, następnie posypujemy prawie całym żółtym serem (odkładamy 2 płaskie łyżki). Kolejno na pizzy układamy: cebulę (posypujemy ją Kucharkiem), pieczarki, paprykę, kukurydzę, oliwki, pomidory (posypujemy je solą) i boczek.
Na wierzch sypiemy resztę sera. Pizzę wkładamy do rozgrzanego do 280 stopni piekarnika na 10 minut (na dolny poziom), następnie obniżamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 5 minut na górnym poziomie piekarnika.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak