Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantne szczegóły romansu górala z Meksykanką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

naleśniki
mąka kukurydziana 50 g
mąka orkiszowa 50 g
mąka pszenna 50 g
jajko 1 szt
olej 2 łyżki
sól 1 szczypta
Przyprawa do dań kuchni meksykańskiej Prymat
mleko 1 szklanka
Farsz:
pierś z kurczaka 30 dkg
zielona część średniego pora
olej 3 łyżki
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat
kukurydza 1 puszka
kostka mięsna 1 szt
Przyprawa do dań kuchni meksykańskiej Prymat
fasola czerwona z puszki 1 puszka
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantne szczegóły romansu górala z Meksykanką

c.d.
2 fioletowe słodkie papryki
4 ząbki czosnku
½ łyżeczki białego mielonego pieprzu
2 łyżki klarowanego masła

100 g wędzonego oscypka

Z podanych składników przygotowujemy dość rzadkie ciasto naleśnikowe. Smażymy naleśniki. Oscypka kroimy na tyle plastrów, ile wyszło naleśników (z tych proporcji otrzymamy ok. 8 szt).

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (bez termoobiegu).

Piersi kurczaka drobno siekamy, pora myjemy i kroimy w krążki. Czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy mięso wraz z porem i smażymy wszystko do momentu, aż por zacznie nabierać brązowego koloru. Dokładamy koncentrat, dokładnie mieszając smażymy przez 1 minutę, dosypujemy paprykę w proszku. Dolewamy zalewę z fasoli, wkruszamy kostkę mięsną i mieszamy, aż kawałeczki kostki się rozpuszczą. Następnie dorzucamy resztę składników i mieszając doprowadzamy sos do wrzenia. Gotujemy jeszcze przez 5 minut na jak najmniejszym gazie (bez przykrycia), często mieszając.

Na talerzu układamy naleśnika, na nim porcję farszu, zakładamy naleśnika asymetrycznie (patrz zdjęcie), na wierzchu układamy plaster oscypka. Wkładamy do piekarnika na 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pacia 14.11.2011 09:58
ależ pomysłowe!:)
Sarenka 29.08.2011 09:57
Ale fajne!!
Faustyna 11.07.2011 11:15
Oj! Niezwykle kusząca potrawa! Bardzo intrygująca nazwa ;)
Renataj 23.06.2011 11:36
Ciekawa nazwa, apetyczne zdjęcie - z pewnością spróbuję
Misiabe 24.03.2011 21:21
Oj musi byc przepyszne!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak