Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paluszki orzechowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 5 sztuk
cukier 30 dag
cukier waniliowy 1 opakowanie
folia do pieczenia/pergamin
orzechy laskowe 40 sztuk
orzechy laskowe 25 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Paluszki orzechowe

Białka ubić na sztywną pianę, dodając sukcesywnie cukier i cukier waniliowy. 5-6 łyżek ująć i pozostawić do przyozdobienia. Do pozostałej masy bezowej dodawać stopniowo zmielone orzechy, cały czas ubijając. Lekko wilgotnymi rękami uformować z ciasta małe pałeczki i ułożyć je na blaszce do pieczenia, wyłożoną folią.
Na każdą pałeczkę wydusić nieco masy bezowej i wcisnąć w nią jeden cały orzech. Piec przez 20 minut w uprzednio nagrzanym do temp 150 stopni C piecyku. W połowie czasu pieczenia przykryć ewentualnie blaszkę pergaminem, aby pianka na czubku pozostała biała.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak