Sposób przygotowania

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na 6 części. Każdą rozwałkować na jak najcieńszy placek, a następnie placek rozciągnąć tak, aby ciasto stało się przezroczyste. Placki układać jeden na drugim, przekładając je lnianymi ściereczkami. Masło stopić, zostawić do ostygnięcia.
Mięso pokroić w drobną kostkę, cebulę posiekać. Zmieszać ze sobą mięso, cebulę, sól i pieprz.
Na posypanej mąką stolnicy ułożyć pierwszy prostokąt ciasta. Obficie posmarować go płynnym masłem. Nałożyć na niego drugi placek, znowu posmarować go masłem (najlepiej za pomocą pędzelka). Tak samo postępować z pozostałymi plackami. Na ostatnim ułożyć farsz, zwinąć wszystko w rulon. Dokładnie zalepić brzegi.
Okrągłą (średnią) tortownicę dokładnie wysmarować masłem.
Rulon ciasta zwinąć na kształt skorupy ślimaka. Przenieść do tortownicy. Wierzch obficie posmarować masłem.
Piec 60 minut w temperaturze 190 stopni z termoobiegiem.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    wow ale nazwa ! a jakie to smaczne musi być:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Pacia

    super-do wypróbowania
  • 0
    mexico
    Opublikowano

    marika_4466

    od dawna mam na to chrapkę! pyszności :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !