Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem kawowo-likierowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

likier jajeczny 100 ml
śmietanka 20 dag
cukier waniliowy 1 opakowanie
kawa rozpuszczalna 3 łyżeczki
jajko 2 sztuki
cukier 3-4 łyżki
śmietanka 20 dag
wiórki czekoladowe 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Krem kawowo-likierowy

SKŁADNIKI OD 1-4 SĄ NA KREM Z LIKIERU JAJECZNEGO.
SKŁADNIKI OD 5-10 SĄ NA KREM MOCCA.

Żelatynę rozmiękczyć, rozpuścić, połączyć z likierem jajecznym. Pozostawić w zimnym miejscu. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym, dodać do kremu z likieru. Napełnić nim szklanki. pozostawić na 30 minut w zimnym miejscu. Rozmiękczyć żelatynę na krem mocca. Rozmieszać kawę w 4-5 łyżkach gotującej wody, rozpuścić w niej żelatynę, schłodzić i poczekać, by stężała. Oddzielić żółtka od białek. Ukręcić żółtka z dwiema łyżkami cukru i zmieszać ze stężałą kawą. Znowu odstawić w zimne miejsce. Ubić śmietanę, a następne białka z resztą cukru. Pozostawić niewielką ilość bitej śmietany do przyozdobienia, a resztę wraz z pianą połączyć delikatnie z kremem mocca. Nałożyć na krem likierowy, odstawić do lodówki na godzinę. Przyozdobić resztą bitej śmietany i posypać wiórkami czekoladowymi. Można dodać także różnych bakalii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak