Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka faszerowana kolorami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mięso z kurczaka 15 dkg
czosnek
kukurydza 1 puszka
czarne oliwki bez pestek 15 szt
jajko 1 szt
krążki suszonej papryki chilli
Cebulka smażona Prymat 2 kostki
Pieprz biały mielony Prymat
olej ryżowy 2 łyżki
oliwki 10 szt
cebula 1 szt
papryka czerwona 2 szt
ryż ugotowany 1 woreczek
ser topiony 2 (trójkącik)

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka faszerowana kolorami

Paprykę umyć. Przekroić wzdłuż na ¾ wysokości. Dokładnie oczyścić z nasion.

Mięso z kurczaka ugotować. Ostudzić, bardzo drobno posiekać. Cebulę posiekać najdrobniej, jak umiemy. Na zimną patelnię wlać 1 łyżkę oleju, wsypać cebulę i smażyć ok. 5 minut (cebula nie może się zrumienić). Czosnek i oliwki posiekać. Kukurydzę osączyć z zalewy. Wszystkie składniki farszu (oprócz serków) oraz przyprawy włożyć do miski i dokładnie wymieszać.
Paprykę napełnić farszem do 2/3 objętości, w środek wcisnąć serek topiony i uzupełnić farsz tworząc niewielką kopułkę.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (bez termoobiegu). Na blaszkę wlać pozostałą łyżkę oleju, dokładnie rozprowadzić i ułożyć papryki. Piec 30 minut, zwiększyć temperaturę do 280 stopni, włączyć termoobieg i piec kolejne 5 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 20.08.2011 14:06
ho,ho,ho to bardzo bogata papryka,ale pewnie bardzo smaczna.
Karolina92 11.05.2011 19:22
bardzo mi sie podobaja te papryczki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak