Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety imieninowe
.Do panierowania:
1 szklanka bułki tartej
1 jajko
¼ szklanki mleka
¼ łyżeczki białego mielonego pieprzu
1/8 łyżeczki Kucharka
Olej do smażenia
W garnku doprowadzamy do wrzenia 1 litr wody. Wkładamy mięso, kostkę rosołową i grzyby. Gotujemy przez 15 minut na średnim płomieniu. Wyjmujemy mięso, do wywaru wrzucamy kapustę. Gotujemy do momentu, aż kapusta zmięknie. Mięso bardzo drobno siekamy. Cebulę szklimy na oleju. Ugotowaną i przestudzoną kapustę wraz z grzybami drobno siekamy. Wszystkie składniki farszu wrzucamy do miski i mieszamy do momentu, aż farsz zacznie odstawać od łyżki.
Z podanych składników przygotowujemy rzadkie ciasto (w razie potrzeby zwiększamy ilość mleka). Smażymy naleśniki.
Zawijamy krokiety.
Jajko rozkłócimy z mlekiem i przyprawami.
Krokiety panierujemy najpierw w jajku, następnie w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.