Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KLUSKI DROŻDŻOWE

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 2 sztuki
margaryna 40 gram
mleko 1 szklanka
mąka 250 gram
drożdże 20 gram
Bułka tarta klasyczna Prymat - -
sól - -
masło 40 gram

Przepis i sposób przygotowania na: KLUSKI DROŻDŻOWE

Masło roztopić z solą. Mleko rozgrzać, dodać rozdrobnione drożdże, przesianą mąkę, jajka, roztopione masło. Całość dokładnie wymieszać, aż ciasto stanie się jednolitą masą bez grudek. Przykryć ręcznikiem i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie łyżką formować podłużne kluski i kłaść je na wrzącą i osoloną wodę z dodatkiem tłuszczu. Bułkę tartą zrumienić na maśle i polać nią kluski wyjęte z wrzątku. SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zoso 05.02.2012 17:15
fajne kluseczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak