Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z mrożonymi truskawkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże świeże 25 dag
mleko 185 ml
mąka pszenna 3 i 1/3 szkl
masło 85 g
cukier 4 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
jajko 2 szt
truskawki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z mrożonymi truskawkami

Drożdże rozpuścić w letnim mleku wraz z dodatkiem 4 łyżeczek cukru. Do miski bądź miksera dodać resztę składników + rozpuszczone w mleku drożdze i wymieszać. Przykryć folią i poczekać godzinę, aż ciasto wyrośnie. Następnie podzielić ciasto na 12 części i wyrobić kuliste bułeczki. Ułożyć je na blaszcze i przykryć ręcznikiem, aby nie wyschły. W międzyczasie mrożone truskawki pokroić na mniejsze części. Przygotowane drożdżówki lekko spłaszczyć i nałożyć na nie pokrojone truskawki. Piec w temperaturze 200 C około 15 minut.
Przed podaniem drożdżówki można posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 10.03.2012 17:39
pyszne
Yvonne 28.05.2011 10:20
pyszne :)
aginaa 29.03.2011 20:55
ale smaczna
kochanyptysiu 27.03.2011 21:17
oj fajne,fajne!
Norgiusz 26.03.2011 07:13
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak