Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłodnik litewski

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki 2 sztuki
ogórek 2 sztuki
jaja 4 sztuki
włoszczyzna 1 pęczek
koperek 1 pęczek
szczypiorek 1 pęczek
kwas buraczany 1 szklanka
zsiadłe mleko 1 l
śmietana 3 łyżki
sól
cielęcina 1/2 z kością

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik litewski

Gotujemy wywar z mięsa, włoszczyzny i buraków. Do garnka dajemy posiekaną botwinkę, zalewamy przecedzonym wywarem, doprawiamy, dodjemy kwas buraczany. Zagotowujemy. Do innego garnka dodajemy posiekany koperek, szczypiorek, pokrojone w kostkę ogórki. Całość solimy, zalewamy mlekiem, Miękkie mięso obieramy z kości, kroimy drobno. Całość łączymy, schładzamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak