Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Cudeńko

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1 szkl
mąka pszenna 1 szkl
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
masa: margaryna 1 kostka
mleko 1/2 l
cukier waniliowy 1 op
żółtko jajek 5 szt
cukier 3/4 szkl
mąka ziemniaczana 1,5 łyżki
Ciasto: 6 szt
jajko 6 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Cudeńko

Ciasto: Białka ubijamy na sztywna pianę. Następnie dodajemy cukier, żółtka , kakao oraz mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy. Wylewamy ciasto na blachę i pieczemy około 30-40 minut w temp. 180*C. Po upieczeniu ciasto studzimy i przekrawamy na pół.
Masa: Odlewamy pół szklanki mleka a, a resztę mleka zagotowujemy z cukrem waniliowym. Następnie żółtka ucieramy z cukrem , dodajemy mąkę ziemniaczaną i pól szklanki mleka.
Wszystko wlewamy na gotujące się mleko i gotujemy z tego budyń, odstawiamy do wystudzenia. Następnie ucieramy margarynę i dodajemy przestudzony budyń.
Przełożenie ciasta: ciasto - masa - druga część ciasta - zalewamy polewą czekoladową wg własnego sprawdzonego przepisu.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Goya 24.04.2012 22:17
mniam
monika154 20.09.2011 12:21
uwiebiam
ewaa 31.08.2011 17:33
mniam pychota:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak