Sposób przygotowania

Golonkę umyć, oczyścić z ewentualnej szczeciny (opalając ją nad gazem). W garnku zagotować wodę wraz z liściem i zielem. Do wrzącej wody włożyć golonkę i gotować 2 godziny. Dodać marchewkę, pietruszkę i ząbki czosnku. Gotować dalsze 30 minut.

Przyprawy do mieszanki wsypać do blendera lub moździerza i utrzeć je na drobny proszek.

Mięso wyjąć z wody, wyluzować kość. Z mięsa uformować zgrabną porcję (obwiązując je nitką). Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć golonkę na dużym gazie ze wszystkich stron. Usunąć nitkę, posypać mięso przyprawami i smażyć jeszcze przez około 5 minut na jak najmniejszym ogniu. Można również golonkę z przyprawami zapiec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 10 minut.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    super
  • 3
    original
    Opublikowano

    Beatris

    Wygląda bardzo smakowicie.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Wspaniala goloneczka :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !