Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Golonka wg Yvonne

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mała marchewka 1 szt
mała pietruszka 1 szt
czosnek 2 ząbki
olej 4 łyżki
mieszanka przypraw
Czosnek suszony Prymat 1/10 łyżeczki
rozmaryn 1/10 łyżeczki
Kolendra cała Prymat 1/10 łyżeczki
kminek Prymat 1/10 łyżeczki
sól 1/10 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Pieprz czarny mielony Prymat 1/10 łyżeczki
golonka wieprzowa 1 przednia
Gorczyca biała cała Prymat 1/10 łyżeczki
Ziele angielskie całe Prymat 5 szt
Kurkuma mielona Prymat 1/10 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Golonka wg Yvonne

Golonkę umyć, oczyścić z ewentualnej szczeciny (opalając ją nad gazem). W garnku zagotować wodę wraz z liściem i zielem. Do wrzącej wody włożyć golonkę i gotować 2 godziny. Dodać marchewkę, pietruszkę i ząbki czosnku. Gotować dalsze 30 minut.

Przyprawy do mieszanki wsypać do blendera lub moździerza i utrzeć je na drobny proszek.

Mięso wyjąć z wody, wyluzować kość. Z mięsa uformować zgrabną porcję (obwiązując je nitką). Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć golonkę na dużym gazie ze wszystkich stron. Usunąć nitkę, posypać mięso przyprawami i smażyć jeszcze przez około 5 minut na jak najmniejszym ogniu. Można również golonkę z przyprawami zapiec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sarenka 16.05.2011 11:04
Wspaniala goloneczka :)
Beatris 08.05.2011 17:01
Wygląda bardzo smakowicie.
Wafelek2601 28.03.2011 14:27
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak