Sposób przygotowania

Ziemniaki obierz, umyj. 1/3 ziemniaków ugotuj w posolonej wodzie. Odcedź, odparuj, przeciśnij przez praskę. Pozostałe ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Masę przełóż na sitko wysłane gazą, i odciśnij sok do podstawionej miseczki, pozostaw na 15 minut. Gdy na dnie miseczki osiądzie skrobia, ostrożnie zlej sok z wierzchu. Osad wymieszaj z surowymi i ugotowanymi ziemniakami, posól, dodaj jajko, mąkę i wymieszaj. Mięso mielone wymieszaj z przeciśniętym w prasce czosnkiem i przyprawani. Z masy ziemniaczanej uformować kuleczki następnie każdą spłaszczyć i zrobić małe wgłębienie, dodać farsz mięsny i uformować kluskę. Wrzucać na wrzącą osoloną wodę. Gotuj około 10 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Marzena34

    wspaniałości
  • 1
    original
    Opublikowano

    Marzena34

    wspaniałości
  • 2
    original
    Opublikowano

    junox

    rewelacyjnie smakują takie kluski

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !