Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyzy z mięsem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 2 kg
jajko 1 szt
mąka 1/3 szklanki
mięso mielone 1/2 kg
czosnek 3 ząbki
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy z mięsem

Ziemniaki obierz, umyj. 1/3 ziemniaków ugotuj w posolonej wodzie. Odcedź, odparuj, przeciśnij przez praskę. Pozostałe ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Masę przełóż na sitko wysłane gazą, i odciśnij sok do podstawionej miseczki, pozostaw na 15 minut. Gdy na dnie miseczki osiądzie skrobia, ostrożnie zlej sok z wierzchu. Osad wymieszaj z surowymi i ugotowanymi ziemniakami, posól, dodaj jajko, mąkę i wymieszaj. Mięso mielone wymieszaj z przeciśniętym w prasce czosnkiem i przyprawani. Z masy ziemniaczanej uformować kuleczki następnie każdą spłaszczyć i zrobić małe wgłębienie, dodać farsz mięsny i uformować kluskę. Wrzucać na wrzącą osoloną wodę. Gotuj około 10 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

junox 18.03.2013 23:36
rewelacyjnie smakują takie kluski
Marzena34 17.06.2011 09:04
wspaniałości
Marzena34 17.06.2011 09:04
wspaniałości

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak