Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyza Łowiczanka

4.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone z szynki 20 dkg
jajko 1
mąka ziemniaczana 4 łyżki
mąka pszenna 6 łyżek
sos meksykański 1 słoik
kukurydza konserwowa 1 garść
marchew warzywa do przybrania:
por
cebula
kapusta włoska
ogórek kiszony
natka pietruszki
ziemniaki
rosół z kurczaka 1/2 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Pyza Łowiczanka

Trudno to nazwać daniem bo więcej było zabawy związanej z wykonaniem niż jedzenia, ale wszystkie elementy są jak najbardziej jadalne i zostały zjedzone po sesji zdjęciowej :-)

Najpierw przygotowałam składniki na ubranko dla Pyzy. Warzywa surowe oczyściłam. Marchew zestrugałam obieraczkę w szerokie wstążki, z pora odcięłam jasnozielone części liści, z liścia kapusty wycięłam gruby nerw, cebulę obrałam i przekroiłam na pół a następnie rozdzieliłam delikatnie poszczególne warstwy. Ugotowałam je al\'dente w bulionie i odsączyłam a następnie przycięłam niektóre kawałki na potrzebne mi później kawałki. Z kawałeczka papryki marynowanej wycięłam usteczka, ze skórki ogórka kiszonego powstały buciki i oczy, Z kawałka surowej marchewki wystrugałam rączki, z cebuli zrobiłam włosy... Ziemniaki ugotowane poprzedniego dnia zmieliłam w maszynce do mięsa, dodałam jajko i obie mąki, wyrobiłam gładką masę. Mięso doprawiłam solą, pieprzem i dodałam do niego 4 łyżki sosu meksykańskiego Łowicz, wymieszałam dokładnie. Masę ziemniaczaną podzieliłam na 2 części - z połowy formowałam placuszki okrągłe, nakładałam po troszku mięsa i zlepiałam w kulkę. Z drugiej placuszki były owalne i po nadzianiu mięsem formowałam je w podłużne kluski z lekkim przewężeniem m/w w połowie długości. Kluski gotowałam przez ok. 5-8 min. w lekko wrzącej osolonej wodzie. Kiedy je wyjęłam i osączyłam przyszła pora na ubranie Pyzy. Jak widać na zdjęciu chustka jest z kapuścianego liścia. Pasiasta spódnica z plasterków marchewki, pora i cebuli...Jeszcze tylko ścieżka z sosu meksykańskiego i kukurydzy imitującej kamienie i moja Pyza wyruszyła w świat! Duszę ma ognistą a w ręku rózgę więc radzę uważać :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 19.04.2017 20:02
Wygląda pięknie:)
Margo1 18.10.2015 17:38
Ciekawie wygląda
Magda60 08.06.2015 22:48
trochę wymagalo pracy, ale efekt końcowy super
BozenA 17.05.2012 10:56
mmm
BozenA 17.05.2012 10:56
mmm
Misia90 06.09.2011 20:05
ekstra
Marysia 06.09.2011 19:53
super
Karolina69 06.09.2011 19:45
fajne
Marek6 15.07.2011 10:22
Dobre
Beatris 20.06.2011 09:41
Bardzo pomysłowe, a efekt wspaniały.
peggysue 05.04.2011 21:25
śliczne :)
kochanyptysiu 28.03.2011 09:34
piekna!
Henryka2 25.03.2011 18:20
Śliczna jesteś Pyzuniu Łowiczanko!Mam nadzieję,że Cię jakiś barbarzyńca nie zje!
novita26 25.03.2011 07:57
super
Gabriela7 25.03.2011 07:43
ładne
iwa643 25.03.2011 07:21
zabawne
Katarzyna/kate1980 24.03.2011 20:22
ślicznie wyszła
ada12302 24.03.2011 19:53
superowe
Ania60 24.03.2011 19:18
Piękne
Agnieszka_B 24.03.2011 14:53
Efekt rewelacyjny... A i smaczne musiało być:)
Nina7 24.03.2011 11:03
wspaniale wygląda
agnieszka137 24.03.2011 10:11
gratuluję \"złotej rączki\"!!! wprost zachwycająca, gratuluję :)
artur7 24.03.2011 09:32
świetny rysunek
agnieszka214 24.03.2011 09:22
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak