Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z grzybami

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bulion warzywny 1.5 litra
śmietana 30% 3/4 szklanki
cebula 1 sztuka
masło 1 łyżka
oliwa 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
grzyby leśne 1/2 mrożone
parmezan do dekoracji
ryż do risotto 1/2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z grzybami

Ryż opłukać i podsmażyć na oliwie ,do podsmażonego ryżu dolewać małymi porcjami bulion i często mieszając gotować(bulion dolewać dopiero jak ryż wchłonie cały wcześniejszy płyn) Trwa to około 20-25 min .
Cebulę pokroić w kostkę i razem z grzybami podsmażyć na maśle,zalać śmietaną , doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym,gotować do zgęstnienia sosu Przygotowany osobno ryż wymieszać z grzybami,doprawić pieprzem i ewentualnie solą Przed podaniem posypać serem .

Może nie jest przygotowane zgodnie z zasadami kuchni włoskiej ,ale mi taki sposób odpowiada i co najważniejsze smakuje mojej rodzinie .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 29.06.2012 06:55
lubię ryz
IZABELA29 24.02.2012 08:18
takie jedzonko do syta ...
anemon 25.03.2011 08:37
Aż zapachniało lasem i grzybami. Najważniejsze, że danie jest smaczne i ładnie wygląda, a kanony kulinarne są po to, aby je czasami łamać, bo przy okazji może wyjść całkiem nowe, pyszne danie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak