Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pszczeli przysmak

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1 l
budyń waniliowy 2 opakowania
masło 1 kostka
cukier 1/2 szklanki
mąka 50 dag
drożdże 4-5 dag
cukier niepełna szklanka
mleko 1 szklanka
jajko 2 sztuki
masło 3 czubate łyżki
sól szczypta
starta skórka z cytryny
migdały 15 dag
masło 5 łyżek
cukier niepełna szklanka
cukier waniliowy 1 opakowanie
mleko 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Pszczeli przysmak

SKŁADNIKI OD 1-4 SĄ NA KREM
SKŁADNIKI OD 5-12 SĄ NA CIASTO
SKŁADNIKI OD 13-17 SĄ NA GÓRNĄ WARSTWĘ

1. Przygotować budyń. Odstawić w chłodne miejsce.
2. Na ciasto rozkruszyć drożdże razem z 1 łyżeczką cukru. Podgrzać mleko, wlać na drożdże. Mleko, drożdże, cukier i trochę mąki wymieszać na papkę. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok 30 minut.
3. Na górną warstwę roztopić tłuszcz, wkręcić do niego cukier, cukier waniliowy i migdały, zagotować i podrumienić na złoty kolor. Masę wymieszać z mlekiem.
4. Ciasto drożdżowe wyrobić na jednolitą masę. Pozostawić do wyrośnięcia. Następnie wyrobić je jeszcze raz na stolnicy. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok 34 na 38 cm. Położyć na blasze i posmarować masą migdałową. Pozostawić do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku ok 20 minut.
5. Na krem utrzeć tłuszcz i cukier. Podczas ucierania dodawać stopniowo budyń. Ciasto odstawić po upieczeniu do ostygnięcia.
6. Ciasto pokroić na 4 paski i zdjąć z blachy. Każdy pasek przekroić na dwie warstwy. 5 kawałków alufolii o długości pasków ciasta złożyć do szerokości 6 cm. Dolne warstwy pasków ciasta ułożyć na blasze, rozdzielając je alufolia. Ciasto posmarować kremem. Przykryć górnymi warstwami. Odstawić w chłodne miejsce. Przed podaniem pokroić na kawałki. Będzie ich ok 32.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak