Sposób przygotowania

SKŁADNIKI OD 1-4 SĄ NA KREM
SKŁADNIKI OD 5-12 SĄ NA CIASTO
SKŁADNIKI OD 13-17 SĄ NA GÓRNĄ WARSTWĘ

1. Przygotować budyń. Odstawić w chłodne miejsce.
2. Na ciasto rozkruszyć drożdże razem z 1 łyżeczką cukru. Podgrzać mleko, wlać na drożdże. Mleko, drożdże, cukier i trochę mąki wymieszać na papkę. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok 30 minut.
3. Na górną warstwę roztopić tłuszcz, wkręcić do niego cukier, cukier waniliowy i migdały, zagotować i podrumienić na złoty kolor. Masę wymieszać z mlekiem.
4. Ciasto drożdżowe wyrobić na jednolitą masę. Pozostawić do wyrośnięcia. Następnie wyrobić je jeszcze raz na stolnicy. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok 34 na 38 cm. Położyć na blasze i posmarować masą migdałową. Pozostawić do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku ok 20 minut.
5. Na krem utrzeć tłuszcz i cukier. Podczas ucierania dodawać stopniowo budyń. Ciasto odstawić po upieczeniu do ostygnięcia.
6. Ciasto pokroić na 4 paski i zdjąć z blachy. Każdy pasek przekroić na dwie warstwy. 5 kawałków alufolii o długości pasków ciasta złożyć do szerokości 6 cm. Dolne warstwy pasków ciasta ułożyć na blasze, rozdzielając je alufolia. Ciasto posmarować kremem. Przykryć górnymi warstwami. Odstawić w chłodne miejsce. Przed podaniem pokroić na kawałki. Będzie ich ok 32.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !