Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka ziemniaczana wg Yvonne

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 60 dkg
czosnek 4 ząbki
jajko 2 szt
mąka 2 łyżki
Majeranek suszony Prymat
małe czerwone papryczki 1 kostka
Kucharek przyprawa uniwersalna
Pieprz biały mielony Prymat
żółty ser 10 dkg
margaryna do smarowania formy
parówki 6 wędzone
cebula 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Babka ziemniaczana wg Yvonne

Zagotowujemy wodę z ostrą papryką, wkładamy do niej parówki i gotujemy przez 2 minuty. Wyjmujemy i odstawiamy do przestygnięcia.
Ser kroimy w słupki o boku ok. 1 cm.
Ziemniaki, cebulę i czosnek ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy jajka, mąkę i przyprawy. Dokładnie mieszamy.
Formę do zapiekania natłuszczamy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Na dno formy kładziemy 1/3 masy ziemniaczanej. Układamy parówki i ser. Następnie wykładamy resztę masy i wyrównujemy powierzchnię.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 45 minut.
Podajemy z sosem czosnkowo – oliwkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pacia 13.01.2012 21:13
super
ewa84 10.04.2011 12:19
mniam
Tika4444 24.03.2011 07:22
świetne zdjęcie, z nosem
pawel6 24.03.2011 07:16
ciekawa propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak