Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto miodowe przekladane masą z kaszy manny

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 2 szt.
masło lub margaryna 125 g
cukier puder 1 szkl.
miód 10 łyżek
mąka pszenna 4 szkl.
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 torebka
masa
mleko 1/2 litra
kasza manna 4 łyżki
cukier waniliowy 1 torebka
cukier poder 3 łyżki
masło 200 g
aromat migdałowy
Polewa:
czekolada mleczna 150 g
masło 50 g
NASĄCZENIE
kawa rozpuszczalna 1 gorzka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto miodowe przekladane masą z kaszy manny

Piekarnik nagrzać do 180*C.Z podanych składników zagnieść ciasto.Podzielić na 3 równe części,Każdą rozwałkować na placek o wymiarach blaszki.Piec kolejno w nagrzanym piekarniku 15 minut.Przygotować masę:ugotować kaszę na mleku,dodać cukier waniliowy i cukier puder.Wymieszać i ostudzić.Utrzeć masło i dodawać po łyżce ostudzoną kaszę.Na koniec dodać aromat migdałowy.Polewa:Czekoladę roztopić i wymieszać z pokrojonym w kosteczkę masłem.Położyć pierwszy placek,nasączyć go kawą,rozsmarować 1/2 masy.Przykryć drugim plackiem,skropić kawą i rozsmarować drugą połowę masy.Położyć trzeci placek,nasączyć,polać polewą czekoladową.Można posypać wiórkami kokosowymi lub migdałowymi płatkami.Ciasto musi postać do drugiego dnia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika141 29.11.2013 14:12
fajne ciasto
Gosia40 24.03.2011 06:23
pysznie wygląda:)
Dorota76 23.03.2011 21:46
uwielbiam ten placek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak