Sposób przygotowania

Brzoskwinie naciąć na krzyż, sparzyć i obrać ze skórki. Przekroić na pół i wyjąć pestki. Miąższ pokroić na cząstki. Agrest oczyścić i umyć. Cytrynę wyszorować w gorącej wodzie, osuszyć i zetrzeć na drobnych oczkach tarki skórkę. Wycisnąć z cytryny sok. Wanilię przekroić wzdłuż i wyjąć z niej miąższ. Zagotować sok z cytryny, cynamon, laskę i miąższ wanilii, cukier i jedna szklankę wody. Włożyć agrest i gotować wszystko 5-8 minut. Mąkę ziemniaczaną i trochę wody utrzeć na gładką masę. Dolać mieszając do agrestu i zagotować. Garnek zdjąć z ognia, dodać cząstki brzoskwini. Wyjąć laski wanilii i cynamonu. Ostudzić tak przygotowany kompot i przełożyć do salaterek. Dodać po 1 kulce lodów, najlepiej orzechowych. Przybrać wcześniej utartą skórką cytrynową i listkami melisy.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !