Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kompot agrestowo-brzoskwiniowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

brzoskwinie 25 dag
agrest 50 dag
lody orzechowe 4 kulki
cytryna 1 sztuka
laska wanilii 1 sztuka
laska cynamonu 1 sztuka
cukier 2,5 czubatej łyżki
mąka ziemniaczana 1-2 łyżki
listki melisy

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot agrestowo-brzoskwiniowy

Brzoskwinie naciąć na krzyż, sparzyć i obrać ze skórki. Przekroić na pół i wyjąć pestki. Miąższ pokroić na cząstki. Agrest oczyścić i umyć. Cytrynę wyszorować w gorącej wodzie, osuszyć i zetrzeć na drobnych oczkach tarki skórkę. Wycisnąć z cytryny sok. Wanilię przekroić wzdłuż i wyjąć z niej miąższ. Zagotować sok z cytryny, cynamon, laskę i miąższ wanilii, cukier i jedna szklankę wody. Włożyć agrest i gotować wszystko 5-8 minut. Mąkę ziemniaczaną i trochę wody utrzeć na gładką masę. Dolać mieszając do agrestu i zagotować. Garnek zdjąć z ognia, dodać cząstki brzoskwini. Wyjąć laski wanilii i cynamonu. Ostudzić tak przygotowany kompot i przełożyć do salaterek. Dodać po 1 kulce lodów, najlepiej orzechowych. Przybrać wcześniej utartą skórką cytrynową i listkami melisy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak