Sposób przygotowania

Mąkę, posiekany zimny tłuszcz, cukier puder, cukier waniliowy i żółtko zagnieść na gładkie, kruche ciasto. Zawinąć w folię i odstawić na godzinę w zimne miejsce. Tortownicę o średnicy 26 cm natłuścić. Ciasto rozwałkować do wielkości tortownicy i wyłożyć nim spód. Nakłuć kilka razy uważnie widelcem.
Marcepan, jajo i 7 czubatych łyżeczek cukru utrzeć na gładką, miękką masę. Przełożyć ją do szprycy cukierniczej o przekroju gwiazdki. Na brzegach kruchego spodu tortu zrobić ozdobne różyczki z masy marcepanowej. Ciasto piec w nagrzanym uprzednio do 175 stopni C piekarniku 20-25 minut. W miarę potrzeby przykryć ciasto pergaminem.
Rabarbar oczyścić, umyć i pokroić w kawałki o długości 2 cm. Dusić ok 5 minut z resztą cukru, sokiem cytrynowym, sosem malinowym i 2/3 szklanki wody. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić odrobina wody na gładką masę. Zagęścić nią kompot i zagotować. Kruchy spód starannie posmarować tak przygotowanym rabarbarem. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Brzeg posypać cukrem pudrem, Kawałki tortu serwować najlepiej z bitą śmietaną i migdałami.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    patusia

    Ale pycha taki torcik :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !