Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka paprykowa z jajkami po hiszpańsku

2.0
(0)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 2 sztuki
papryka czerwona 2 sztuki
papryka żółta 1 sztuka
czosnek 2-3 ząbki
papryczka chili 1 sztuka
pomidory 4 sztuki
oliwa 4-5 łyżek
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/3 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
jajko 6 sztuk
parmezan 100 gramów
tymianek świeży do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka paprykowa z jajkami po hiszpańsku

Warzywa obrać, oczyścić i umyć. Cebule pokroić w półplasterki. Paprykę pokroić w cienkie i krótkie paseczki. Czosnek i chili posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.

Na oliwie przesmażyć czosnek z cebulą i chili. Dodać paprykę, pomidory i przyprawy. Dusić 20 minut na średnim ogniu, często mieszając. Paprykarz wymieszać ze startym parmezanem.

Przełożyć do 6 kokilek lub żaroodpornych miseczek. W każdej porcji zrobić łyżką wgłębienie i wbić do środka po jednym jajku. Kokilki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać przez 4-5 minut, aż jajko się zetnie, a ser roztopi. Podawać udekorowane świeżym tymiankiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 16.04.2011 00:10
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak