Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkie krokiety

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 2 szt
cukier 2 łyżki
mleko 1,5 szklanki
mąka 1 szklanka
sól 1 szczypta
olej ryżowy 0,25 szklanki
olej do smażenia
Farsz:
żółtko jajek 2 szt
cukier trzcinowy 4 łyżki
śmietana 12% 2 łyżki
DO PANIEROWANIA
białko 2 szt
cukier 1 łyżeczka
olej do smażenia
twaróg 25 (chudy)
krem czekoladowy 4 z nutą toffi

Przepis i sposób przygotowania na: Słodkie krokiety

Przygotowujemy ciasto: Jajka ubijamy z cukrem do białości, dolewamy mleko i olej, wsypujemy sól i mąkę – ciągle ubijając. Ciasto ma mieć konsystencję nieco gęstszą od słodkiej śmietany (regulujemy ją ilością mąki). Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki, od czasu do czasu polewając patelnię kilkoma kroplami oleju.
Żółtka ucieramy z cukrem do momentu, aż cukier przestanie być wyczuwalny. Dodajemy ser i zgniatamy go widelcem w misce do chwili, kiedy dokładnie połączy się z żółtkami. Na końcu dodajemy śmietanę i jeszcze raz dokładnie mieszamy masę.
Każdy naleśnik smarujemy kremem czekoladowym, kładziemy na niego łyżkę sera i zawijamy jak krokieta.
Białko rozkłócimy z cukrem i panierujemy w nim krokiety. Smażymy po 2 minuty z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babciagramolka 23.03.2011 18:49
Poprosze na wynos

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak