Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka z amoniakiem i nutellą

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szkl
masło 5 dag
cukier puder 15 dag
jajko 2 szt
śmietana 200 ml
amoniak 1/2 szkl
aromat rumowy 1/2 łyżeczki
wiórki kokosowe 1/2 szkl
tłuszcz do formy
lukier 1 biały
nutella 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka z amoniakiem i nutellą

Do miski wsypać 1,5 szkl mąki wlać śmietanę, dodać jajka, cukier puder, amoniak, masło i wyrobić łyżką ciasto. Pozostawić do następnego dnia. Nazajutrz dodać pozostałą mąkę, aromat i dokładnie wyrobić ciasto. Następnie rozwałkować, wycinać okrągłe ciasteczka. W połowie krążków mniejszym kieliszkiem wycinać otworki , Układać na przygotowanej blaszce. Piec w temp 160 stopni na złoty kolor. Po ostudzeniu, pełne ciastka smarować kremem, ciastka z wyciętym otworem polukrować, obtoczyć w wiórkach kokosowych i położyć na posmarowanym kremem ciastku, lekko dociskając.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 25.03.2013 07:35
z amoniakiem jeszcze nic nie robiłam
IlonaAlbertos 01.07.2012 03:13
Fajne, takie kolorowe i apetyczne :)
mari 05.12.2011 21:51
apatycznie wyglądają:)
m1monika 23.09.2011 13:58
smaczne
Ela_kocht_gern! 25.03.2011 16:43
Fajne :)
IKrakowianka 23.03.2011 19:45
Tak z amoniakiem spożywczym-jest to środek spulchniający, innymi słowy zastępuje proszek do pieczenia ;)
1j1o1l1a1 23.03.2011 19:14
z amoniakiem? nie wiedziałam, że jest amoniak spożywczy... a ciasteczka oczywiście apetyczne...
Babciagramolka 23.03.2011 18:53
Ślecznie wyglądają
Emilia22 23.03.2011 18:44
wyszły pięknie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak