Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strucla makowo-jabłkowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mielone migdały 6 łyżek
jabłka 600 g
cukier 5 łyżek
sok jabłkowy trochę
sok z cytryny 3-4 łyżki
rodzynki 75 g
posiekane migdały 50 g
kandyzowana skórka cytrynowa 50 g
cynamon 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 opakowanie
Starta skórka cytrynowa
masa makowa 1 opakowanie
rum 2 łyżki
żółtko jajek 1 sztuka
ciasto francuskie 450 g

Przepis i sposób przygotowania na: Strucla makowo-jabłkowa

Zamrożone ciasto rozwinąć i rozmrażać ok 10 minut. Następnie umieścić między dwoma płatami folii spożywczej i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 na 28 cm. Ciasto posypać zmielonymi migdałami. Jabłka pokroić na ćwiartki, obrać, usunąć pestki, pokroić w plastry grubości 1 cm. W rondlu roztopić cukier, by powstał jasny karmel, włożyć kawałki jabłek, wlać trochę soku, dusić razem 2-3 minuty, ostudzić. Rodzynki, migdały, cynamon, cukier waniliowy, skórkę cytrynową, masę makową i rum wymieszać z jabłkami. Piekarnik rozgrzać do temp 220 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. nadzienie rozłożyć na cieście, pozostawiając wolny brzeg. Żółtko zmieszać z odrobiną wody i posmarować brzeg ciasta. Strucle zwinąć i umieścić na blasze \"szwem\" do dołu. Ciasto na końcach podwinąć pod spód. Powierzchnie ciasta ponakłuwać gęsto widelcem i posmarować pozostałym żółtkiem. Struclę włożyć na środkową półkę piekarnika. Piec 10 minut w temp 220 stopni C. Następnie zmniejszyć temp do 200 stopni C i piec struclę jeszcze 20-25 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak