Sposób przygotowania

Z drożdży, cukru, części mąki, mleka zrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce. Jajka, żółtka i cukier utrzeć na parze, dodać szczyptę soli. Do pozostałej mąki wlać mleko (letnie), rozczyn, roztopiony tłuszcz, utarte jajka i ocet. Wyrobić ciasto (powinno odstawać od ręki), pozostawić w ciepłym miejscu. Gdy podwoi swoją objętość, rozwałkować je na grubość ok. 1 cm i szklanką wykrawać krążki. Na każdy nałożyć trochę powideł lub dżemu, przykryć drugim krążkiem, zlepić brzegi. Pozostawić pączki na stolnicy do podrośnięcia. Wyrośnięte pączki wkładać do gorącego tłuszczu i smażyć z obu stron. Co jakiś czas wrzucać do rozgrzanego tłuszczu kawałek surowego ziemniaka w tedy pączki nie będą nasiąkały tłuszczem. Gorące pączki osączyć z tłuszczu na bibule i posypać cukrem pudrem.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Ania67

    świetne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !