Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki mojej cioci

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2,5 szklanki
cukier 2 łyżki
margaryna 6 dag
jajko 2 sztuka
żółtko jajek 3 szklanka
drożdże 5 dag
mleko 1 szklanka
ocet 1 łyżka
sól szczypta
powidła
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki mojej cioci

Z drożdży, cukru, części mąki, mleka zrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce. Jajka, żółtka i cukier utrzeć na parze, dodać szczyptę soli. Do pozostałej mąki wlać mleko (letnie), rozczyn, roztopiony tłuszcz, utarte jajka i ocet. Wyrobić ciasto (powinno odstawać od ręki), pozostawić w ciepłym miejscu. Gdy podwoi swoją objętość, rozwałkować je na grubość ok. 1 cm i szklanką wykrawać krążki. Na każdy nałożyć trochę powideł lub dżemu, przykryć drugim krążkiem, zlepić brzegi. Pozostawić pączki na stolnicy do podrośnięcia. Wyrośnięte pączki wkładać do gorącego tłuszczu i smażyć z obu stron. Co jakiś czas wrzucać do rozgrzanego tłuszczu kawałek surowego ziemniaka w tedy pączki nie będą nasiąkały tłuszczem. Gorące pączki osączyć z tłuszczu na bibule i posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania67 01.04.2011 18:54
świetne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak