Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paluszki mięsne w sosie warzywnym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 1 kg
czosnek według uznania
jajko 1 szt.
mąka pszenna 2 łyżka
pieprz do smaku
sól do smaku
ogórek kiszony 4 szt.
marchewka 3 szt
pietruszka 1 szt.
por 0,5 szt.
cebula 1 szt.
pieczarki 15 dag
fasola szparagowa 20 dag
przecier pomidorowy 2 łyzki
olej według uznania
pieprz do smaku
sól do smaku
bułka 1 namoczona w wodzie

Przepis i sposób przygotowania na: Paluszki mięsne w sosie warzywnym

PALUSZKI
Do mięsa dodac namoczoną i oddciśniętą bułkę, przeciśnięty przez prasę czosnek i jajko. Dobrze wymieszać i doprawic do smaku. Formowac jednakowej wielkości paluszki. Obtoczyć w mące.

SOS WARZYWNY
Ogórki obrać i pokroic w plastry.Pieczarki pokroić i udusić na oleju. Marchew i pietruszkę pokroic w plasterki. Por pokroić w prążki, cebulę w kostkę. Pokrojone jarzyny dusić (pod przykryciem) do miękkości na oleju z niewielka ilością wody. Fasolke pokroić na 2-3 części i ugotować.

Zagotować ok. 2 l osolonej wody z niewielka iloscią oleju. Do wrzadku wrzucac przygotowane paluszki. Gotowac przez ok. 15-20 min. Następnie dodać pozostałe, ugotowane składniki. Chwilę gotować, dodac przecier pomidorowy i doprawić do smaku. Powstały sos warzywny można, wg potrzeby, zagęścić mąką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 08.01.2014 09:48
fajny przepis
gacopierz23 17.06.2012 10:44
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak