Sposób przygotowania

PALUSZKI
Do mięsa dodac namoczoną i oddciśniętą bułkę, przeciśnięty przez prasę czosnek i jajko. Dobrze wymieszać i doprawic do smaku. Formowac jednakowej wielkości paluszki. Obtoczyć w mące.

SOS WARZYWNY
Ogórki obrać i pokroic w plastry.Pieczarki pokroić i udusić na oleju. Marchew i pietruszkę pokroic w plasterki. Por pokroić w prążki, cebulę w kostkę. Pokrojone jarzyny dusić (pod przykryciem) do miękkości na oleju z niewielka ilością wody. Fasolke pokroić na 2-3 części i ugotować.

Zagotować ok. 2 l osolonej wody z niewielka iloscią oleju. Do wrzadku wrzucac przygotowane paluszki. Gotowac przez ok. 15-20 min. Następnie dodać pozostałe, ugotowane składniki. Chwilę gotować, dodac przecier pomidorowy i doprawić do smaku. Powstały sos warzywny można, wg potrzeby, zagęścić mąką.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !