Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekane ziemniaki z brukselką w sosie serowo-beszamelowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

małe ziemniaki 1 kg
brukselki 800 g
masło 4 łyżki
mąka 4 łyżki
mleko 3 szklanki
ser topiony 1 kostka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
sól
pieprz
żółty ser starty 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane ziemniaki z brukselką w sosie serowo-beszamelowym

Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Oczyszczoną brukselkę włożyć do osolonego wrzątku. Obgotować przez 8-10 minut, osączyć na sicie. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego. W rondelku roztopić masło, wsypać mąkę i zasmażyć na złoty kolor. Następnie, cały czas mieszając, wlewać stopniowo mleko, uważając, aby nie powstały grudki. Sos zagotować, nie przerywając mieszania i gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje. Odstawić z ognia i dodać serek topiony oraz ser żółty. Wymieszać, aż sery się rozpuszczą. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej. Przygotowanym sosem zalać warzywa. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Zapiekać ok 20 minut, aż wierzch się zrumieni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 16.04.2011 00:09
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak