Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BLINY

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 20 dag.
mąka gryczana 20 dag.
jajko 2 sztuki
drożdże 2 dag.
mleko ok.3/4 l.
masło 1 łyżka
olej do smażenia - -
cukier - -
sól - -

Przepis i sposób przygotowania na: BLINY

Mleko, cukier i drożdże dodać do mąki pszennej i wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego ciasta dodać mąki gryczanej i dolać tyle mleka by ciasto miało konsystencję śmietany. Wybijać łyżką, w między czasie dodać żółtka, ubitą z białek pianę, sól oraz stopione masło. Ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Smażyć na małej, posmarowanej tłuszczem patelni ok. pół cm. bliny. Ciepłe są smaczne ze śmietaną lub masłem. SMACZNEGO !!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kamyk 27.09.2012 09:44
ciekawe te bliny
MAR3STA 23.03.2011 17:53
pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak