Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szczypak faszerowany

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szczupak 1100 g
bułka 100 g
cebula 70 g
mleko 120 ml
masło 50 g
jaja 3 szt
cukier 20 g
auszpik 400 g
zielona sałata 30 g
sól do smaku
włoszczyzna 200 (bez kapusty)

Przepis i sposób przygotowania na: szczypak faszerowany

Rybę oczyścić,odciąć głowę,zdjąć skórę,odfiletować.Z oczyszczonych warzyw,głowy,skóry i szkieletu ugotować wywar.Bułkę namoczyć w mleku,cebulę udusić w części masła.Mięso ryby,lekko odciśniętą bułkę i cebulę zemleć dwa razy przez maszynkę,dodać 2surowe jaja,sól,cukier i wyrobić.Czystą serwetkę zwilżyć wodą i posmarować resztą masła.Masę wyłożyć na serwetkę,uformować wałek,zawinąć końce zawiązać,a całość osznurować.Roladę włożyć do garnka z wrzącym wywarem i goto0wać powoli 1godzinę.Ugotowaną i wystudzoną roladę wyporcjować,ułożyć na półmisku,udekorować ugotowanym jajem i warzywami.Zalać sporządzonym z wywaru auszpikiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak