Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jarzynowe krawaty

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia 4 małe
marchewka 8
butelka białego wina
ocet winny 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 1 listek
sól
cukier
główka czosnku
rzodkiewka 2 (biała, długa)

Przepis i sposób przygotowania na: Jarzynowe krawaty

Rzodkiewkę i marchewki obieramy i kroimy w długie cienkie plastry , najlepiej takim nożem od żółtego sera . Wino łączymy z octem i to musimy zagotować , do wina dodajemy listek , ziele, gożdżiki , cukier 1 łyżeczkę i szczyptę sol. Potem wrzucamy rzodkiewkę i gotujemy 3 minuty potem wyjmujemy . Podobnie gotujemy cukinię tylko w skórce przez 2 minuty a marchewkę do 6 minut. W naczyniu najlepiej takim zamykanym może być plastikowym układamy warstwami ugotowane plastry jarzyn, najpierw marchewkę, potem rzodkiew a na końcu cukinię. Każdą warstwę musimy nasmarować wyciśniętym czosnkiem i polewamy oliwą . I ten pojemnik zamykamy szczelnie i odstawiamy na 3 dni w chłodne miejsce ,a przed podaniem tego składać razem po jednym pasku każdej jarzyny i zwijać w ruloniki, albo jeszcze możemy zrobić inaczej , fajniej będzie się prezentować jak pospinamy je wykałaczkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babcia
babcia 15.12.2012 22:20
fajny przepis
SYLKA 07.06.2012 09:32
super
smakoszek 28.12.2011 14:12
świetne
IKrakowianka 08.10.2011 20:33
bardzo fajny przepis
ewaa 18.08.2011 17:55
ciekawy pzrepis
ElizaT 02.04.2011 17:00
bardzo ciekawy przepisik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak