Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz po nelsońsku

2.0
(1)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na dorsza po nelsońsku.

Składniki:

mąka pszenna 90 gramów
olej 75 gramów
zielona pietruszka 20 gramów
grzyby suszone 30 gramów
margaryna 60 gramów
cebula 150 gramów
wywar z warzyw 300 mililitrów
wywar z grzybow 400 mililitrów
śmietana 200 gramów
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
cukier 1 szczypta
sól 1 szczypta
filet z dorsza 800 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz po nelsońsku

1. Sos: grzyby umyć, ugotować.

2. Z mąki, oleju i cebuli zrobić zasmażkę. Rozprowadzić wywarem z grzybów i warzyw, dodać śmietanę, przyprawić do smaku, zagotować.

3. Ugotowane grzyby pokrajać w paski, dodać do sosu.

4. Filety dorsza wyporcjować, posolić, oprószyć mąką, usmażyć.

5. Rybę ułożyć w naczyniu, zalać sosem i chwilę dusić pod przykryciem.

6. Dorsza można podać z ziemniakami lub plackami ziemniaczanymi, posypanego zieloną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak