Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenny z oliwkami i słonecznikiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże 5 dag
mąka żytnia 30 dag
mąka pszenna 50 dag
mąka razowa 10 dag
sól 2 łyżki
oliwa 2 łyżki
czarne oliwki 10 dag
NASIONA SLONECZNIKA 10 dag
woda 450 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny z oliwkami i słonecznikiem

Wsyp do miski wszystkie rodzaj mąki i wymieszaj. Pośrodku mieszanki zrób małe wgłębienie i umieść w nim drożdże. Następnie dodaj: sól, oliwę, pestki słonecznika i wodę. Mieszaj chlebową masę, ugniatając ją przez ok 8 minut. Odstaw.
Po 30 minutach dodaj oliwki i ugniataj jeszcze przez chwilę. Uformuj bochenek, przykryj bawełniana ściereczką i pozostaw na 1,5 godziny. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni C, wstaw chleb na 15 minut. Następnie zmniejsz temp do 200 stopni C i piecz jeszcze przez 50 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak