Sposób przygotowania

Mleko, szczyptę soli, łyżkę cukru, jedno jajko razem wymieszaj. Dodaj przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, nadal mieszaj, aż powstanie dość rzadkie ciasto. Odstaw na ok. 30 minut w chłodne miejsce.
Patelnię posmaruj olejem. Rozgrzej ją mocno i partiami wylewaj na nią ciasto. Smaż cienkie naleśniki z obydwu stron.
Morele odsącz na sitku. Pokrój je w małe kawałki i wymieszaj je z dżemem. Dopraw łyżką rumu. Naleśniki smaruj morelowym nadzieniem, zwijaj w ruloniki i krój w pałeczki o grubości ok. 4 cm. W wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą brytfannie ustaw pionowo ruloniki i zalewaj je posłodzoną śmietaną wymieszaną z jajkiem. Naczynie z naleśnikami wstaw do piekarnika. Zapiekaj w temp. 180 stopni przez ok. 35 minut.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Krystyna32

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    smile

    warte spróbowania:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !