Sposób przygotowania

Odłóż trochę sezamu do posypania, a resztę zrumień na suchej patelni. Drożdże rozetrzyj z cukrem, odrobina mąki i mleka. Zaczyn przykryj i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce. Resztę mąki przesiej do miski. dodaj uprażony sezam i sól. Dołóż wyrośnięty zaczyn. Wlej 6 łyżek oliwy i wyrabiaj ciasto, dolewając resztę mleka. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok 45 minut. Ponownie wyrób, podziel na dwie porcje. Uformuj 2-cm placki. Ułóż na natłuszczonej blasze. Wierzchy posmaruj oliwą. W cieście zrób wgłębienia, posyp sezamem. Piecz ok 30 minut w temp 180 stopni C.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !