Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Focaccia z sezamem

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dag
mleko ciepłe 150-200 ml
cukier 1 łyżeczka
oliwa 7 łyżek
sól
ziarna sezamu 2 łyżki
olej
drożdże świeże 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Focaccia z sezamem

Odłóż trochę sezamu do posypania, a resztę zrumień na suchej patelni. Drożdże rozetrzyj z cukrem, odrobina mąki i mleka. Zaczyn przykryj i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce. Resztę mąki przesiej do miski. dodaj uprażony sezam i sól. Dołóż wyrośnięty zaczyn. Wlej 6 łyżek oliwy i wyrabiaj ciasto, dolewając resztę mleka. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok 45 minut. Ponownie wyrób, podziel na dwie porcje. Uformuj 2-cm placki. Ułóż na natłuszczonej blasze. Wierzchy posmaruj oliwą. W cieście zrób wgłębienia, posyp sezamem. Piecz ok 30 minut w temp 180 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak