Sposób przygotowania

1. Wodę wlej do garnka, dodaj szczyptę soli i masło. Podgrzewaj na wolnym ogniu, aż masło się rozpuści. następnie do garnka przesiej mąkę. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą, po czym zestaw z ognia, a masę lekko przestudź. Dodaj do niej szczyptę proszku do pieczenia i pojedynczo wmieszaj mikserem jajka.
2. Naszykuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją pergaminem. Następnie z przygotowanej masy uformuj ptysiowe \"bułeczki\"- możesz, np przełożyć ciasto do szprycy i wyciskać nią ciasteczka. Jeśli nie masz szprycy, nakładaj masę na pergamin dużą łyżką. Pamiętaj, że ciastka powinny być podobnej wielkości.
3. Blaszkę z ptysiami wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piecz przez ok 30 minut. Upieczone, jeszcze ciepłe ciasteczka przekrój na pół ostrym nożem (najlepiej z drobną \"piłką\"), by nie zepsuć ich kształtu. Połówki porozkładaj tak, by góra ptysia leżała obok jego spodu (łatwiej je dopasujesz po nałożeniu nadzienia).
4. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno razem ze śmietan-fixem, dodaj cukier puder. Cytrynę umyj i otrzyj z niej skórkę, wyciśnij sok, połącz z adwokatem i dodaj do śmietany. Na koniec dodaj otartą skórkę z cytryny i delikatnie wymieszaj. Ptysie nadziej kremem (możesz uformować go szprycą) i podaj.

SMACZNEGO!

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Dorota76

    rewelacja

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !