Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa rybno-warzywna z winem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z białej ryby 50 dag
sok z cytryny 1
sól
świezo zmielony pieprz
masło 3 łyżki
cebula 1
pomidory 2
marchewki 2
wywar rybny 600 ml
Liść laurowy suszony Prymat 2
Goździki całe Prymat 2
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyżeczki
gałka muszkatołowa szczypta
cukier
posiekany koperek lub natki garść
wino białe wytrawne 150 ml
ocet 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa rybno-warzywna z winem

Umyj filety rybne i dokładnie odciśnij, aby były suche. Pokrój je na małe kawałki. Następnie skrop pokrojona rybę sokiem z cytryny. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Obierz cebulę, marchewki i pokrój w cienkie plasterki. Umyj pomidory i pokrój je w cienkie paski. Następnie rozgrzej masło w garnku. Wrzuć cebule oraz marchewki. Gdy cebula zmięknie, dodaj wino, wywar rybny i ocet. Wszystko wymieszaj. Doprowadź do wrzenia.
Dopraw wrzącą zupę liśćmi laurowymi, goździkami, pieprzem kajeńskim oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Dodaj odrobinę cukru do smaku. Gotuj wszystko chwilę na wolnym ogniu.
Do gotującej się zupy dodaj paski pomidora. Ponownie doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i wrzuć kawałki ryby. Gotuj wszystko na małym ogniu przez 3-4 minuty. Zupę podawaj gorącą, posypaną posiekanym koperkiem lub natką i oprószoną świeżo zmielonym pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak