Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona szynka w ziołach

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa 2 kg
rozmaryn 2 gałązki
szałwia kilkanaście listków
czosnek 4ząbki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżka
oliwa 2 łyżki
białe wino 100 ml
oliwa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona szynka w ziołach

Drobno siekamy rozmaryn , szałwię i czosnek. Do tego sypiemy sól i mięso musimy natrzeć oliwą najpierw a potem ziołami , jeszcze solą oraz czosnkiem , Odstawiamy na kilka godzin do lodówki . W brytfance rozgrzać olej wkładamy mięsko i smażymy z każdej strony po paru minutach wlewamy wino i dusimy pod przykryciem ale już w piekarniku w temp. 180 st do 1,5 godziny jeśli odparuje to możemy podlać wodą . Wyjmujemy już gotowe a chłodne kroimy w plasterki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babcia
babcia 20.06.2012 08:40
uwielbiam taką
IlonaAlbertos 14.09.2011 20:26
Taka szynka świetnie zastępuje wędlinę ze sklepu
ElizaT 10.04.2011 14:23
ja też lubię
Babciagramolka 22.03.2011 18:25
Pieczona wieprzowina zawsze mile widziana

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak