Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

majonez

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jaja 2 szt
olej 2 szklanki
sok z cytryny 2 szt
zimne mleko 4 łyżki
Musztarda francuska Prymat 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: majonez

Do naczynia wbijamy całe jajka, dolewamy olej, sok z cytryn, łyżkę musztardy i sól. Włączamy mikser na najszybszy bieg i nie odrywamy krajarki od dna przez 3 min. Gdy zobaczymy, że majonez zaczyna się formować, tzn. idzie ku górze, delikatnie podnosimy krajarkę do połowy naczynia i z powrotem równie delikatnie opuszczamy do dna - i tak bez przerwy, aż całe naczynie wypełni się majonezem. Wówczas dolewamy powoli zimne mleko i znowu w podobny sposób poruszamy krajarką. Majonez jest gotowy,

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 10.06.2013 08:13
najlepszy domowy
anemon 28.01.2013 18:25
Dawniej też robiłam, ale tylko na samych żółtkach. Teraz kupuję gotowy.
cooleczka 08.11.2012 19:24
nie ma to jak domowe jedzenie
eliza135 15.08.2012 18:21
kiedyś robiłam tylko bez cytryny
traktorek 01.07.2012 19:47
świetny
Motorek 12.06.2012 09:30
najlepszy domowy
Basia10 30.05.2012 11:12
dokładnie , nie ma jak domowy :)
mela25 30.04.2012 07:19
domowy najlepszy
dianix 10.04.2012 18:40
sama nigdy nie robiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak