Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kremówki

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
mleko 2 szkl
budyń śmietankowy 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
żółtko jajek 2 szt
masło 20 dag
cukier puder 1/2 szkl
spirytus do smaku
cukier waniliowy 2 łyżeczki
sok z cytryny do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kremówki

Ciasto rozwinąć, przekroić na pół, wyłożyć na 2 blaszki. Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec w temp 190 stopni na jasno złoty kolor. Po upieczeniu ciasto z jednej blaszki pokroić w kwadraty. 1,5 szkl mleka zagotować, do reszty zimnego mleka dodać żółtka, budyń, mąkę, cukier waniliowy, wymieszać. Wlać do gorącego mleka i ugotować budyń, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę dodając stopniowo wystudzony budyń. Następnie przyprawić do smaku sokiem z cytryny i spirytusem. Krem wyłożyć na całe ciasto, wyrównać. Na wierzchu ułożyć ciasto pokrojone w kwadraty. Posypać cukrem pudrem z wanilią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 03.08.2013 12:10
moje ulubione :D
Wafelek2601 27.02.2013 19:58
Mam ochotę na taką kremówkę
Elżbieta17 14.02.2013 20:57
pyszniutki deser:)
Ewelina38 03.01.2013 09:25
ciacho jak marzenie.... paluszki lizać :P)
IlonaAlbertos 18.11.2012 19:05
Kremówki uwielbiam.
Seba 10.08.2012 12:39
pycha
ewa84 14.03.2012 19:42
mniam
BernadettaP 07.02.2012 13:54
Poproszę kawałek !
caroline1983 27.05.2011 12:55
Uwielbiam to ciasto :)
agnieszka137 22.03.2011 17:39
pyszniutkie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak